jueves, 7 de mayo de 2015

PROBLEMES DEL "CULTO A LA DELGADEZ"





Com hem nomenat, una ideología tracta de creences, valors i pràctiques socials que configuren la forma de veure, comprendre y pensar de la realitat.

En aquest cas, ens situarem en la posició de la primesa. No obstant, a que ens referim quan parlem de primesa? Fisiològicament la primesa és la desaparició de les reserves adiposes de l'organisme, acompanyada, de vegades, d'atrofia de les mases musculars i de les vísceres. A més, aquesta ideologia de la forma corporal ensenya a percebre i interpretar el canvis corporals, aprenent a diferenciar els cossos on en la societat el aquest és com una moneda de canvi i disposante en una prespectiva.
Tant de debò, la primesa no sols es un canvi en la anatomia del cos, significa alguna cosa més...

Majoritariament, el cos prim s'associa a la dona, sent el cos ideal sa per a aquestes. Pel seu culte parlem d'una dona dèbil, fràgil, que necessita tenir cura per part de l'home. Però per nomenar la primesa cal parlar a partir d'uns canons establerts, els quals si la dona no es troba dins d'aquests podria dir-se que es tracta d'una persona despreciable, "grosa", que no té cabuda en la societat. Per tant, aquella dona que té un cos atractiu, a més de que aquest deu agradar a l'home, és aquell que triunfa, i per tant aquell al que la dona aspira a tenir.

No sempre és desitjable...

Potser aquesta ideologia, la qual ha marcat un abans i un després en les societats occidentals, ha creat a la dona un conflicte per acoplar en aquesta, duent-la a comportaments dràstics per a conseguir aquest cos ideal, el cos que aspira tenir, o millor dit, aquell que la societat li pren culte. Aquests comportaments extrems, condueixen a enfermetats, com poden ser l'anorèxia i la bulimia.

L'anorèxia és un transtorn alimentici que altera la relació de la persona amb el menjar, on aquesta es limita exageradament la seua ingesta pisant en perill la seua vida. A més, aquestes poden perdre la seua percepció, arribant a veures com a persones groses no estant-ho.


Resultado de imagen de bulimia dibujos La bulimia pot vindre per causes diveres, tant psicològiques com somàtiques, que produeix variacions al mejar amb periodes de compulsió per menjar, junt amb altres dietes abusives, associades a vòmits i la ingesta de medicaments laxants i diurètics.




També, trobem d'altres aspectes que marquen aquest abans i després en el culte a la primesa com pot ser la moda tèxtil, ja que el seu tallatge s'ha vist reduit en gran mesura. Per exemple, una dona que utilitzava una talla 36 d'abans, hui pot ser una 40, o l'amplària de maluc, etc. Açò, pot afectar a la visió de la dona sobre el seu cos a partir del canon de la societat, incentivant-la a realitzar comportaments per conseguir la primesa fent culte a aquesta.

Una idea per a trencar amb el culte a la primesa, són les models que posen en la societat no buscant aquesta prespectiva. Per exemple, aquelles models de talles grans:

Aquestes provoquen un canvi en que no sols tractaria de ser la primesa a les dones el que les faria ecaixar sino tambe d'altres, com els rostres bells, ja que així ajuda a canviar el sentir general de tothom.









1 comentario:

  1. Enhorabona Guillem, crec que has fet una reflexió molt positiva sobre el que ocorre en la nostra societat, quan parlem del culte a la primesa. Anuncis, pel•lícules, productes, televisió.... Fan que es creen uns estereotipus que poden ser negatius si es prenen al peu de la lletra ja que qui vulgui aconseguir un cos com els que es venen poden caure en les malalties que has nomenat. Aquest matí he vist unes imatges de una modelo de talla extra gran, he reflexionat sobre el tema, i he arribat a la conclusió que no ens podem ficar ni en un extrem ni en un altre, ambdós poden provocar mals hàbits per a les persones. Per tant, crec que cal mostrar a gent amb un estil de vida saludable i amb un físic desitjable, però sempre fugint del extrems, mostrar a gent com es la gran majoria (com en el vídeo que mostres).

    ResponderEliminar